Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Buddy Guy- Sweet Tea (2001)

Το Sweet Tea κυκλοφόρησε το 2001 από την εταιρία Silvertone/Jive. Εγώ 18 χρόνια αργότερα άκουσα το "She Got The Devil In Her" με την παραγωγή του να μου κάνει αρκετή εντύπωση, στην πορεία πέρασα στο "Baby Please Don't Leave Me" και αυτό ήταν. Αποφάσισα λοιπόν να γράψω για ολόκληρο το άλμπουμ, το οποίο είναι το 11ο του μεγάλου blues κιθαρίστα και για την ιστορία έλαβε βραβείο Grammy στην κατηγορία Best Contemporary Blues Album.

Το ηχογράφησε στην πολιτεία του Μισισίπι, στα στούντιο τα οποία έδωσαν το όνομα τους στο άλμπουμ (Sweet Tea) και ηχητικά είναι αρκετά ιδιαίτερο, με μεγάλα απλωμένα υπνωτικά τζαμαρίσματα που το κάνουν να ξεφεύγει από τα κλασικά blues jams ενώ αρκετές επιλογές στην παραγωγή(όπως π.χ. κάποια εφέ echo, delay, για παράδειγμα στο τέλος του "Look What All You Got") του δίνουν έναν ωμό και απομακρυσμένο παράλληλα ήχο. Η επιλογή των κομματιών είναι απόλυτα ταιριαστή με αυτό που θέλει να κάνει εδώ ο Buddy Guy και η ομάδα του, επιλέγοντας 4 κομμάτια από τον ειδήμονα του hypnotic jam, τον Junior Kimbrough.
Έχουμε εκτελέσεις στα "Baby Please Don't Leave Me", "Stay All Night", "I Gotta Try You Girl" και στο "Done Got Old" του Kimbrough. Με το τελευταίο ο Buddy Guy ανοίγει το δίσκο δηλώνοντας πως είναι πια μεγάλος σε ηλικία και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο. Πάντως στο παίξιμο του η ηλικία δεν φαίνεται να τον έχει επηρεάσει αν κρίνω απ' αυτόν τον δίσκο. 
Στο "Baby Please Don't Leave Me" ακούμε ένα μπάσο σχεδόν ηλεκτρονικό, τον Buddy οριακά να στριγγλίζει σε αρκετές στιγμές και το τζαμάρισμα να τραβάει πολύ ωραία , με τα απολαυστικά κιθαριστικά σόλο. Μακράν το αγαπημένο μου στο άλμπουμ. 
Το "Tramp" είναι ένα ακόμη ωραίο τζαμάρισμα που στο τέλος η κιθάρα του ακούγεται από μακριά πνιγμένη στα echo, κάτι που γίνεται και στο σόλο του "I Gotta Try You Girl"(το προτιμώ βέβαια από αυτόν που το έγραψε αλλά και η εκτέλεση εδώ είναι αρκετά καλή). Το άλμπουμ ρέει πολύ ωραία και όσοι θέλετε τα blues λίγο πιο ωμά και λιγότερο συμβατικά θα το εκτιμήσετε. Είναι ένα πολύ ωραίο και ξεχωριστό άλμπουμ στην δισκογραφία του θρύλου πλέον Buddy Guy.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου