Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Altın Gün - Gece (2019)


Οι Altın Gün  είναι ένα συγκρότημα από την Ολλανδία, παρόλο που αν τους ακούσεις νομίζεις ότι είναι απ' την Τουρκία. Διασκευάζουν κυρίως τούρκικα τραγούδια, από παραδοσιακά μέχρι rock της Ανατολής του '60 και του '70 με σύγχρονη παραγωγή, rock, funk ενορχηστρώσεις και αρκετά ψυχεδελικά εφέ. Ακούμε σύνθια, fuzz, κρουστά και ηλεκτρικό σάζι στοιχεία που κάνουν τον ήχο τους και folk και groovy και ψυχεδελικό. Ανερχόμενοι στην παγκόσμια ψυχεδελική rock σκηνή έχουν αρχίσει σιγά σιγά να ανοίγονται προς την Αμερική.
Το Gece είναι το δεύτερο άλμπουμ τους και βρίσκει τους Altın Gün πιστούς σε αυτό που κάνουν. Περνάνε τα τούρκικα αυτά τραγούδια στην σύγχρονη εποχή με τα στοιχεία που αναφέραμε παραπάνω. Το εναρκτήριο "Yolcu" έχει τεράστια fuzz riffs και πολλά wah- wah εφέ ενώ η γκρούβα από ντραμς και κρουστά είναι παρούσα από την πρώτη στιγμή, με τους Altın Gün να μην σταματάνε το χορό. Το "Vay Dünya" είναι τσιφτετέλι, σύνθια, πολύ έντονος ρυθμός, πεντακάθαρη παραγωγή και η μελωδία του πολύ όμορφη. Το "Leyla" είναι πολύ καλό επίσης, ωραίο fuzz riff, απ' τα πιο "σκληρά" κομμάτια του δίσκου και ίσως και από τα καλύτερα. Σ' αυτό το σημείο να πω ότι τα φωνητικά μοιράζονται οι δύο Τούρκοι της παρέας o Erdinc Ecevit Yildiz και η Merve Dasdemir, και η εναλλαγή από αντρικά σε γυναικεία φωνητικά είναι μεγάλο συν για το άλμπουμ.
Οι τόνοι πέφτουν λίγο με το "Anlatmam Derdimi" και το "Gesi Bağları", τα οποία έχουν μια χαλαρή ψυχεδελική ατμόσφαιρα ενώ στο δεύτερο ακούμε ένα εξαιρετικό κιθαριστικό σόλο. Στη συνέχεια έχουμε το "Kolbastı", το οποίο είναι αρκετά groovy με ένα πολύ ωραίο riff να το συνοδεύει, ενώ ο δίσκος κλείνει πιο ηλεκτρονικά, στα δύο τελευταία κομμάτια. Το "Gesi Baglari" είναι ένα δίλεπτο που παραπέμπει σε Tangerine Dream και στο "Süpürgesi Yoncadan" που κλείνει το δίσκο, δοκιμάζουν να κάνουν ένα middle eastern electronica κομμάτι, που είναι ουσιαστικά το hit του άλμπουμ. Ακούστε το και θα καταλάβετε.
Στο σύνολο του το Gece είναι ένα προσεγμένο άλμπουμ, με πεντακάθαρη παραγωγή, πολυστρωματικό, με ωραία εφέ και κυλάει πολύ όμορφα με τους ανατολίτικους ρυθμούς και τις μελωδίες του. Στα αρνητικά για εμένα είναι ο ήχος στα σύνθια, που μου ακούγονται λίγο kitsch μαζί με τα ψυχεδελικά εφέ, ίσως και γιατί ο ήχος τους παραπέμπει στην κακή χρήση των synths στην ελληνική παράδοση. Όπως και να χει, δοκιμάστε να ακούσετε αυτό το άλμπουμ, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση από τους Altın Gün.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου