Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Η γλυκιά Ruby του Cat Stevens

Παιδί ενός Eλληνοκύπριου και μιας Σουηδέζας, ο Cat Stevens, που γεννήθηκε ως Στέφανος Δημήτριος Γεωργίου στο Λονδίνο το 1948, είναι ένα από τα σημαντικότερα ονόματα τραγουδιστών- τραγουδοποιών στην ιστορία της μουσικής βιομηχανίας. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 παράτησε το όνομα Cat Stevens και τη μουσική βιομηχανία έπειτα από ένα συμβάν που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή του, άλλαξε το όνομα του σε Yusuf Islam και στράφηκε στον Ισλαμισμό και τις φιλανθρωπίες.

Παρά την κρίση ταυτότητας που είχε κατά την διάρκεια της ζωής ο αγαπημένος τραγουδοποιός όπως θα παρατηρήσατε, ο Yusuf/ Cat Stevens γνώριζε πάντα ότι είχε ελληνικό αίμα στις φλέβες και όταν ήταν ακόμη στα ντουζένια του και έγραφε επιτυχίες όπως το "Wild World", το "Peace Train" και το "Moonshadow", έγραψε και ένα μικρό συμπαθητικό τραγουδάκι με το οποίο τίμησε την ελληνική καταγωγή του. Το 1971 λοιπόν στο πέμπτο του άλμπουμ, το οποίο είναι και ένα από τα καλύτερα της καριέρας του, το Teaser and the Firecat, περιέχεται το κομμάτι "Rubylove".

Το κομμάτι αρχικά είναι σε ρυθμό καλαματιανού (7/8 για τους μουσικούς) και το κύριο όργανο του κομματιού είναι το αγαπητό μας μπουζούκι, με τον Cat να ξεκινάει να τραγουδάει για τη γλυκιά του Ruby στα Αγγλικά.

Όμως το ελληνικό στοιχείο δεν μένει μόνο στο μουσικό κομμάτι. Μετά το πρώτο λεπτό του κομματιού ο Cat Stevens ξεκινάει και τραγουδάει στα ελληνικά (!) τους παρακάτω στίχους.

"Ρούμπι Γλυκια
Έλα ξανά
Έλα ξανά κοντά μου
Έλα πρωί, με την αυγή 
Συ σαι σαν ηλιαχτίδα
Ρούμπι μου μικρή"                                                                                                                      


Τολμώ να πω ότι την πρώτη φορά που το άκουσα, όσο υποψιασμένος και αν ήμουν γνωρίζοντας την καταγωγή του, ξαφνιάστηκα! Ελπίζω να ξαφνιαστείτε και σεις...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου