Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Τα καλύτερα τραγούδια James Bond

Πολύ καλό το "No Time to Die" από την Billie Eilish για την νέα ταινία του James Bond, και επί τη ευκαιρία να δούμε και άλλα καλά κομμάτια που έγιναν theme songs για την μακροβιότερη σειρά ταινιών στην εποχή μας. Είμαι φαν των ταινιών του Bond μπορώ να πω αλλά δεν έδινα πολύ σημασία στα κομμάτια. Ήρθε όμως η ώρα για τις ανάγκες αυτού του άρθρου να τα ακούσω, να τα μελετήσω και παρακάτω να σας παρουσιάσω αυτά που μου άρεσαν περισσότερο.

Adele - "Skyfall" (Skyfall, 2012)

Λοιπόν δε με νοιάζει τι λέτε, το "Skyfall" μ' αρέσει. Ξεκινά με τα πνευστά έτσι Bond-ικα, πιάνο, μπαίνει ωραία η Adele φωνάρα, "This is the end" και τα λοιπά. Το χουμε φάει πολύ στη μάπα είναι η αλήθεια, αλλά το θεωρώ πολύ όμορφο κομμάτι και το ότι είναι χιλιοπαιγμένο με βοήθησε, αντί να το σιχαθώ, να το εκτιμήσω ακόμη περισσότερο. Όχι μπράβο! Ανήκει σίγουρα στα καλύτερα Bond κομμάτια για μένα.

Tina Turner - "Goldeneye" (Goldeneye, 1997)

Επόμενο που με άρεσε είναι το "Goldeneye" (όχι δεν είμαι βορειοελλαδίτης!). Tina Turner, εισαγωγάρα, πολύ groovy και μυστήριο (ε με κατάσκοπο έχουμε να κάνουμε), τραγούδι γραμμένο από τους Bono και The Edge των U2 (!). Αποκλίνει από το κλασικό Bond soundtrack αλλά είναι sexy, υποχθόνιο και creepy ειδικά άμα δώσετε βάση στους στίχους ("You'll never know how I watched you from the shadows as a child"). Και σε κάποια φάση η Turner το απογειώνει, δείχνοντας ότι το είχε ακόμη τότε στα 56 της.


Nancy Sinatra - "You Only Live Twice" (You Only Live Twice, 1967)

Το "You Only Live Twice" με μπέρδεψε, δεν ήξερα αν θέλω να το βάλλω ή όχι αλλά μάλλον είναι πολύ κλασικό για να το αποφύγω, και έχει και αυτή την ψυχεδελική κιθαρίτσα μέσα που δεν μπορούσα να αντισταθώ. Nancy Sinatra λοιπόν, σε μια απ' τις μεγαλύτερες της επιτυχίες, με το κομμάτι να ισορροπεί πολύ καλά τον κλασικό ήχο των ταινιών με τον ήχο της εποχής του (την ψυχεδελική και ορχηστρική pop).


Carly Simon - "Nobody Does It Better" (The Spy Who Loved Me, 1977)
Από την συμπαθέστατη Carly Simon, μια κλασική πρωτοκλασάτη 70's πιανιστική μπαλάντα, το "Nobody Does It Better". Εδώ είναι από τις λίγες περιπτώσεις όπου το theme song δεν έχει ίδιο τίτλο με την ταινία. Κλασικός ήχος Καλιφόρνια, πιάνο, έγχορδα, πολύ ωραία ερμηνεία, αριστουργηματάκι βασικά, δεν έχω πολλά να πω.


Paul McCartney & Wings - "Live And Let Die" (Live And Let Die, 1973)

Το πρώτο theme song σε ταινία Bond στο οποίο δεν ανακατεύτηκε ο John Barry. Το άκουσα πρώτη φορά από Guns N' Roses και ψυλλιάστηκα ότι δεν παίζει να ναι δικό τους. Αλλοπρόσαλλο κομμάτι αλλά μ' αρέσει. Έχει το πολύ όμορφο μπαλαντοειδές σημείο στην αρχή, μετά γίνεται γρήγορο με αυτά τα τεράστια brass riffs, και μετά γίνεται ψιλό-reggae. Πέρναγε φάση τότε ο Paul με πολυμερή κομμάτια(βλ. "Band on the Run"). Το χω συνηθίσει δεν με χαλάει, το βάζω άνετα στα καλύτερα Bond songs όπως βλέπετε...



Shirley Bassey - "Goldfinger" (Goldfinger, 1964), "Diamonds are Forever" (Diamonds are Forever, 1971)

Δύο από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια της σειράς έχουν ερμηνευτεί από την σπουδαία Shirley Bassey. Tο πρώτο είναι το "Goldfinger" και είναι ότι πιο "Bond" έχει γραφτεί, άλλωστε είναι γραμμένο από τον John Barry που είναι ταυτισμένος με τα soundtracks του αγαπημένου μας πράκτορα. Στο συγκεκριμένο κομμάτι τα πνευστά είναι εξαιρετικά, η Bassey πολύ θεατρική, πολύ δυναμική ερμηνευτικά και το κομμάτι καλπάζει... Ο ήχος αυτός, κυρίως λόγω των συγκεκριμένων ταινιών, είναι σχεδόν ταυτισμένος με τις spy ταινίες.


Το επόμενο το ήξερα από μικρός σαν κομμάτι αλλά δεν είχα ιδέα ότι είναι από ταινία James Bond (εν τω μεταξύ ο τύπος λέγεται Βond, που τον είδανε τον δεσμό, πηγαίνει με 10 γυναίκες σε κάθε ταινία), το Diamonds Are Forever (1971). Τελευταία φορά που ο Sean Connery ενσωματώνει τον Βρετανό πράκτορα, ταινία που αν θυμάμαι καλά δεν έχω δει, αλλά το κομμάτι είναι ultra classic. Και μόνο η φράση "Diamonds Are Forever" αρκεί για να καταλάβεις ότι το ξέρεις. Πνευστά, έγχορδα, καμπανάκια και τα σχετικά, John Barry και εδώ. Η Bassey πιάνει τις ψηλές του κομματιού για πλάκα. Μεγάλο κομμάτι.


Sheryl Crow - "Tomorrow Never Dies" (Tomorrow Never Dies, 1997)

Παιδιά φοβερό το "Tomorrow Never Dies" από Sheryl Crow! Δεν το περίμενα! Έχει κλασικό alternative pop ήχο των 90's, ωραίες κιθάρες, έχει και τα έγχορδα να μην ξεχνιόμαστε ότι είναι soundtrack και η Crow ρε φίλε φωνάρα δεν την είχα στα υπόψιν. Δίνει σίγουρα ένα από τα πιο δυνατά ρεφρέν της λίστας ("Until that day/Until the world falls away/Until you say there'll be no more goodbyes/I see it in your eyes/Tomorrow never dies"). Μπράβο. Όχι μπράβο.


Από τα υπόλοιπα κομμάτια μου άρεσε το "Writing's on the Wall" από τον Sam Smith από το Spectre του 2015, αλλά είναι πολύ κοντά στο "Skyfall" μουσικά και προφανώς προτίμησα Adele. Mου άρεσε και το "A View to a Kill" από Duran Duran αλλά το θεωρώ λίγο παρωχημένο, ενώ καλά κομμάτια είναι και τα "The World is Not Enough" και "Thunderball" από Garbage και Tom Jones από τις ομότιτλες ταινίες (1999 και 1965 αντίστοιχα) αλλά η λίστα έμεινε φτωχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου