Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Αγαπημένα λαϊκά τραγούδια

Υπάρχουν πολλά λαϊκά τραγούδια τα οποία έχουν καεί, επειδή πάντα τα άκουγες σε εκπομπές, σε ραδιόφωνα και γενικά έφταναν στ' αυτιά σου και από τους μεγαλύτερους, αλλά ποτέ δεν είχες την ευκαιρία να τα εκτιμήσεις. Ελάχιστες φορές έβαζα να ακούσω λαϊκά τραγούδια αλλά μερικά από αυτά όσο χιλιοπαιγμένα και αν είναι υπάρχουν φορές που τα βάζω και μου αρέσουν πάρα πολύ. Ιδού λοιπόν, μερικά από τα αγαπημένα μου κλασικά ελληνικά λαϊκά τραγούδια.

Γιάννης Πουλόπουλος - "Μια Φορά Μονάχα Φτάνει" (1967)

Από τον δεύτερο δίσκο του Γιάννη Πουλόπουλου, Γιάννης Πουλόπουλος 2, το "Μια Φορά Μονάχα Φτάνει" είναι ένα απ' τα κλασικά κομμάτια του συγκεκριμένου τραγουδιστή, μελωδικά αψεγάδιαστο, από τον Γιάννη Σπάνο (οι στίχοι είναι απ' τον Κώστα Κινδύνη). Κλασικότατο, αγαπημένο χασάπικο, μπορεί να το βάλω κανα βράδυ να μερακλώσω.


Πόλυ Πάνου - "Τι σου 'κανα και πίνεις" (1968)

Θρυλική ερμηνεύτρια η Πόλυ Πάνου (έτσι λένε, εγώ δεν ξέρω) αυτό το κομμάτι είναι από τα αγαπημένα μου της ελληνικής δισκογραφίας. Σε στίχους (κλασικά) Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική (κλασικά) Μίμη Πλέσσα από την ταινία Όλγα Αγάπη Μου το "Τι σου 'κανα και πίνεις" είναι ένα μελωδικό αριστούργημα.


Βίκυ Μοσχολιού - "Θα κλείσω τα μάτια" (1971)

Η Μοσχολιού για κάποιο λόγο μου είναι συμπαθέστατη χωρίς να ξέρω τίποτα γι' αυτή πέρα από το ότι έχει ερμηνεύσει μερικά απ' τα πιο όμορφα λαϊκά τραγούδια. Πανέμορφο κομμάτι από τον Άκη Πάνου που το 'χε κυκλοφορήσει με άλλους στίχους το 1967 και είχε ερμηνευτεί από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Χαρούλα Λαμπράκη αλλά το κομμάτι δεν έπιασε (απ' ότι διάβασα πρόχειρα, λόγω χούντας).


Βίκυ Μοσχολιού - "Δεν ξέρω πόσο σ' αγαπώ" (1965)

Μεγααααάλη αδυναμία αυτό το κομμάτι. Κόβω φλέβα. Πάλι η Μοσχολιού εδώ, στο πιο ερωτικό, το πιο καψούρικο ζεϊμπέκικο όλων των εποχών. Μουσική από τον Απόστολο Καλδάρα και στίχοι από τον Χρήστο Αργυρόπουλο. "Κι έγινε η σπίθα πυρκαγιά!"



Σταμάτης Κόκοτας - "Πες πως μ' αντάμωσες" (1968)

Ώπα! Να τα μας! Σταμάτης Κόκοτας κυρίες και κύριοι. Μέγιστος! Μουσική Γιάννη Σπανού, στίχοι Λευτέρη Παπαδόπουλου, 45αρι από το το 1968. Άλλη μια μελωδιάρα που λατρεύω.


Τόλης Βοσκόπουλος και Μαρινέλλα - "Πριν χαθεί το όνειρο μας" (1976)

Ένα ακόμη ερωτικό τραγούδι (είμαι ερωτιάρης ο άτιμος!). Ντουετάρα από το 1976 με τον Τόλη και τη μεγαλύτερη ντίβα του ελληνικού τραγουδιού, τη Μαρινέλλα. Μουσική έχει γράψει ο ίδιος ο Τόλης ενώ οι στίχοι είναι του Μίμη Θειόπουλου. Το κομμάτι κυκλοφόρησε σε 7ιντσο single το 1976.



Ρένα Κουμιώτη – "Πρώτη Φορά" (1969)

Ένα τραγούδι από το ελληνικό Dark Side Of The Moon, δηλαδή τον πιο εμπορικό ελληνικό δίσκο ever, τον Δρόμο του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, το «Πρώτη Φορά». Από τα αγαπημένα μου λαϊκά και αυτό, που αγάπησα αρχικά από την φωνή του Γιάννη Κότσιρα (βρίστε με όσο θέλετε). Στον Δρόμο το ερμήνευσε η Ρένα Κουμιώτη, που ερμηνεύει ακόμη ένα στον δίσκο (το "Δώσε μου το Στόμα σου").



Γιάννης Βογιατζής – Τζένη Βάνου (1978 ) – "Θέλω κοντά σου να μείνω"

Αγαπημένο ντουέτο της Τζένης Βάνου με τον Γιάννη Βογιατζή, (δεν τον είχα ξανακούσει πριν ψάξω γι' αυτή την εκτέλεση) εγώ το γνώρισα από τη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη (ξαναβρίστε με). Οι στίχοι είναι του Γιώργου Γιαννακόπουλου, ενώ η μουσική του Γιώργου Μουζάκη. Υπέροχο και αυτό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου